Program.pdf

Poster prezentacije

Službeni radni jezik konferencije je engleski. Koristit će se za sve tiskane materijale, prezentacije i diskusije.

 

Pozvani predavači

Lluïsa Quevedo Junyent, OD, Psychologist, PHD

Profesor na Fakultetu optometrije u Terrassi.
Tehnički direktor Centra za vid pri sportskim aktivnostima u Olimpijskom atletskom centru u Sant Cugat del Vallésu.

Moj istraživački interes usredotočen je na važnost vidne percepcije u kontekstu sporta. Ako razmotrimo dinamičke značajke većine vidova sporta koje općenito uključuju neprestane promjene okoline, iznenadne i brze kretnje igrača i lopte, brzinu itd., moramo prihvatiti da akcijski sportovi zahtijevaju vrednovanje kvalitete vida koje se razlikuje od normalnog ispitivanja vida, zato što rutinsko ispitivanje vida ispituje samo statički vid. Procjena konkretnih vidnih sposobnosti vezanih za sport uključuje periferni vid, vrijeme vidne reakcije ili dinamičku oštrinu vida. Također se bavim pojedinačnim i integriranim poboljšanjem vidnih vještina na sportskim terenima.


Nicola Logan BSc MEd PhD MCOptom

Nicola je pročelnica za istraživačku djelatnost Oftalmološke istraživačke skupine pri Fakultetu očne optike I optometrije na Aston University, Birmingham, Ujedinjeno Kraljevstvo. Nicolini istraživačke interesi uključuju epidemiologiju refrakcijskih grešaka, razvoj i etiologiju miopije i kontrolu miopije. Njezini tekući istraživački projekti obuhvaćaju navedena područja interesa i uključuju klinička ispitivanja kontrole miopije i rizične čimbenike za napredovanje miopije u djece. Nicola je ustanovila kliniku za proučavanje kratkovidnosti pri Aston University i surađuje s ostalim istraživačima koji se bave područjem kratkovidnosti u sklopu konzorcija Myopia Consortium UK te na međunarodnoj razini u sklopu Instituta za proučavanje kratkovidnosti (The Myopia Institute).


Dr. sc. Thomas F. Freddo, optometrist, član Američke akademije optometrije

Dr. Thomas Freddo trenutno je djelomično umirovljeni izvanredni professor na MCP Health Sciences University u Worcesteru, savezna država Massachussets, Sjedinjene Američke Države. Od 2006. do 2014. godine radio je kao profesor i pročelnik fakulteta za optometriju na Sveučilištu Waterloo u Kanadi. Preddiplomski studij završio je na Sveučilišta u Connecticutu, titulu doktora optometrije stekao je na New England College of Optometry a doktorat znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Bostonu, gdje je također završio i program iz očne patologije. Prije zaposlenja u Kanadi, dr. Freddo je 25 godina radio kao profesor oftalmologije i patologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Bostonu, gdje je također radio u bolničkoj ordinaciji kao optometrist i upravljao odjelom za patologiju oka u bolnicama Boston Medical Centera. Također je 25 godina vodio istraživački program u području glaukoma i upale srednje očne ovojnice (prednjeg uveitisa odnosno iritisa) financiran sredstvima Nacionalnog zdravstvenog instituta SAD-a. Prvi je optometrist imenovan zamjenikom pročelnika sveučilišnog odsjeka oftalmologije. Primio je nagradu Glenn Fry Award za izvrsnost u istraživačkom znanstvenom radu, 11 nagrada za nastavnu djelatnost od dvije institucije i dva počasna doktorata od sveučilišta State University of New York i Sveučilišta u Montrealu. Bio je predsjednik Međunarodnog udruženja istraživača oka (International Society for Eye Research) i član upravnog odbora Američke akademije optometrije, Znanstvenog savjetodavnog istraživačkog odbora za sprečavanje sljepoće te konzultant odbora za optičke medicinske uređaje američke Službe za hranu i lijekove (Food and Drug Administration), kao i nadzornog odbora programa dodjele istraživačkih potpora studentima Beta Sigma Kappa. Autor je gotovo 100 znanstvenih istraživačkih članaka, brojnih poglavlja u knjigama i novog kliničkog udžbenika o anatomiji oka i orbite. Nedavno je imenovan kao Fulbright Senior Specialist (viši stručnjak Fulbrightove zaklade), u sklopu čijeg programa se optometrijske ustanove mogu prijaviti za financijsku podršku i pozvati dr. Fredda na svoju ustanovu kako bi pružio pomoć pri izradi i planiranju kurikuluma, podršku provedbi studija i osmišljavanju studijskih programa.


Mile Brujic, optometrist, član Američke akademije optometrije

Mile Brujic, optometrist, član Američke akademije optometrije, diplomirao je 2002. godine na New England College of Optometry. Partner je u tvrtci Premier Vision Group, uspješnoj optometrijskoj tvrtci s tri ispostave u Sjeveroistočnom Ohiju. Bavi se cjelokupnim opsegom optometrije, s naglaskom na liječenju očnih bolesti prednjeg dijela oka, kontaktnim lećama i glaukomu. Aktivan je na svim razinama organizirane optometrije. Dr. Brujic je član uredništva čitavog niza optometrijskih publikacija. Objavio je više od 250 članaka i održao više od 1400 izlaganja o aktualnim optometrijskim temama, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini.